İzmir’de Kışlık Sebzelerin Verimi Yüksek
İzmir, verimli topraklarında yılda 1 milyon 700 ton sebzenin üretildiği bir şehir. 120 bin dekarda yıllık 280 bin ton civarında 15 farklı kışlık sebze yetiştiriliyor.
Türkiye’de brokoli, kereviz, enginar ve ıspanak üretiminde birinci olan İzmir, karnabahar ve pırasa üretiminde ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada ise kırmızı pancar üretimi bulunuyor. Bu nedenle İzmir, “kışlık sebze üretim üssü” olarak anılıyor.
Çoğunlukla Torbalı, Bayındır, Tire, Menemen, Menderes ve Çeşme ilçelerinde yetiştirilen kışlık sebzeler, Türkiye’nin dört bir yanındaki pazarlara tüketiciye ulaştırılıyor.
Kasımın ortalarında başlayan kışlık sebze hasadı, bu yıl soğuk havanın geç gelmesi nedeniyle yaklaşık 2 hafta ertelendi ve kasım sonuna sarktı.
Ekim ve kasım aylarındaki sıcaklık sebzeleri geç olgunlaştırsa da rekolteyi olumsuz etkilemedi. Kasım sonunda başlayan hasatla birlikte sebzeler, pazar tezgahlarındaki yerini aldı.
– “Ürün Artık Pazar Kalitesine Ulaştı”
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, kışlık sebzelerin iç pazarda büyük bir ihtiyacı karşıladığını belirtti. Ürünlerin yurt içinde ve yurt dışına da gönderildiğini söyleyen Şahin, “Şu anda piyasanın talep ettiği ürünler hızlı bir şekilde sevk ediliyor. Yağışlar azaldı ve gece sıcaklıkları düştü. Bu durum kışlık sebzelerde tüketim ve pazar kalitesini artırdı. Elimizde ihtiyacımızı karşılayacak ve ihracata yönlendirebileceğimiz ürünler var.” dedi.
Şahin, soğuk havanın kışlık sebzelerin olgunlaşma ve lezzetini etkilediğini söyleyerek, “Havalar soğuduğunda kışlık sebzeler kapandı ve ürünler artık pazar kalitesine ulaştı. Ürünler pazar kalitesini sağlamadan çok az miktarda piyasaya sürülebildi. Bu durumda fiyatlar biraz yüksekti ancak şu anda istikrarlı hale gelmeye başladı.” diye konuştu.
– “Pırasa, Kereviz Soğuk Havayı Sever”
Torbalı’da yaşayan üretici Mustafa Yan, soğukların gecikmesi nedeniyle hasadı 15-20 gün geç başlattıklarını belirtti. Kışlık sebzelerin soğuk havayı sevdiğini vurgulayan Yan, “Pırasa, kereviz soğuğu ve kırağıyı sever. Kırağı aldıktan sonra sebzeler daha tatlı olur, daha lezzetli olur. Soğuk olmadığında pırasa acı olabilir, insanlar da sevmez.” dedi.
Üretici Abdi Karateke, kuraklık endişesiyle bu yıl daha az alanda ekim yaptıklarını ancak ürün kalitesi ve rekoltenin tatmin edici olduğunu ifade etti.