YAYBİR’den ‘iste’ tepkisi: Eserleri sınırlamak, yasakçı bir anlayıştır

Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi Hakkında Yayıncılar Birliği Tepkili

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), “Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi” ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na tepki gösterdi.

“Eserleri Sınırlamak, Yasakçı Bir Anlayıştır” başlıklı açıklamada, YAYBİR, “Listede yer alan kitapların dışında kalan kitaplar dışlanacak ve bir süre sonra ‘yasak’ uygulaması ile karşılaşılacaktır. Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere dayatılan bu tür kısıtlamaları doğru bulmuyoruz” şeklinde belirtti.

Açıklamada, YAYBİR şu ifadelere yer verdi: “Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere dayatılan bu tür kısıtlamaları doğru bulmuyoruz. Çocukların düşünsel gelişimlerini engelleyebilecek, yaratıcı düşünceye ve eleştirel bakış açısına zarar verecek bu uygulamaya derhal son verilmesini bekliyoruz.”

YAYBİR’den yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Sivil” bir inisiyatif olarak ortaya çıktığı iddia olunan “Anadolu Mektebi” tarafından hazırlanan ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen “Yazar Okumaları Ortaokul Programı” kapsamında ortaokullarda okutulmak üzere kitap listesi oluşturulmuş ve toplam 180 esere ulaşılmıştır.

Bu durum, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2004 ve 2005 yılında yayımlanan genelgeleriyle gündeme gelen ve uygulamadan kaldırılan 100 Temel Eser Projesi’ni hatırlatmaktadır.

2004-2005 yıllarında uygulamaya konulan ve zararları fark edildiği için kaldırılan 100 Temel Eser Projesi, çocukları kitaplarla buluşturmayı, Türkçeyi güzel ve etkili kullanmayı, kelime hazinelerini geliştirmeyi amaçladığı iddia edilmiş ancak sorunlu bir süreç olmuştur.

“Anadolu Mektebi” tarafından hazırlanan listede yer alan kitapların dışında kalanlar dışlanacak ve ilerleyen süreçte ‘yasak’ uygulaması ile karşılaşılacağı belirtilmektedir. Bakanlığa bağlı okullarda zorunlu hale getirilen bu listedeki zorlamalar, eğitimin ve edebiyatın temel değerlerine aykırıdır. Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere dayatılan bu kısıtlamalara son verilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir